• 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj tradycyjny wypiek karnawałowy czyli faworki lub inaczej chruściki. Są to chrupiące ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Zapraszam na przepis!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    5 żółtek
    szczypta soli
    1 łyżka spirytusu
    250 ml kwaśnej śmietany 18 %
    4 - 5 kostek smalcu (około 1 kg)
    100 g cukru pudru
    2 cukry wanilinowe
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę na stolnicę. Zrobić kopczyk i wgłębienie w mące. Wbić żółtka, dodać sól, spirytus i śmietanę. Ciasto wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto odstawić na blat i przykryć je ściereczką, żeby nie obsychało. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz do temperatury 180 stopni C.
  • 2. Ciasto przygotowywać partiami. Odcinać kawałek ciasta na jedną porcję. Reszta ciasta musi być przykryta. Ciasto rozwałkować jak najcieniej. Ciasto pociąć na paski. Każdy z pasków naciąć pośrodku, a potem każdy pasek przełożyć jednym końcem przez nacięty otwór.
  • 3. Przygotowaną porcję chruścików wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron. Smażenie trwa kilkanaście sekund z każdej strony. Faworki odsączyć na ręczniku papierowym. Gotowe faworki posypać delikatnie cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.

     Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować