Faworki

  • wyświetlono: 593 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Smaczne faworki do chrupania. Dzięki dodatkowi spirytusu nie nasiąkają tłuszczem.

Mniam1

Składniki

400g mąki pszennej
6 żółtek
1/4 szklanki śmietanki 30%
1/3 szklanki śmietany 12%
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
cukier puder
olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • 1. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać cukier waniliowy, szczyptę soli i spirytus. Żółtka roztrzepać trzepaczką z kremówką i śmietaną. Wlać do mąki i zagnieść dokładnie ciasto. Włożyć do lodówki na ok 30min, żeby się schłodziło. Rozwałkować cienko i wyciąć prostokąty ok 2x8cm. Każdy prostokąt naciąć na środku i przełożyć koniec przez nacięcie. Smażyć faworki na rozgrzanym oleju lub smalcu z dwóch stron. Po wyciągnięciu odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieTłusty CzwartekFaworki
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-11psc8a

Dodane przez: xamelka1

Faworki

Faworki robię często nie tylko...

faworki

Dodane przez: wiola

Faworki

Faworki i pączki obowiązkowo muszą...

image-1bmohvt

Dodane przez: Bożena1960

Faworki

Zbliża sie tłusty czwartek wiec...

Faworki

Dodane przez: KuchcikGotuje

Faworki

Faworki do tej pory przygotowywałam...

Faworki

Dodane przez: Agiatis

Faworki

Przepis mam od teściowej, sprawdzony...

image-1y2y4ci

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

faworki

Faworki z przepisu Mamy