Faworki kruche z cukrem pudrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tradycyjne faworki czyli "chrust". Kruche i delikatne!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    5 żółtek
    1 łyżka cukru pudru
    6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
    1 łyżka spirytusu lub octu
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    1,5 kg smalcu
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pączki Faworki

Faworki kruche z cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, oraz sól i wymieszać. W oddzielnej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą pianę przez ok. 8 minut.
    2. Pianę dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować .Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 minut w temperaturze pokojowej.
    3. Ciasto zagniatać przez ok. 8 minut, następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 3 razy.
    4. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki. Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.
    5.Nożem lub radełkiem wycinać paski mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
    6. Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie. Smażyć na złoty kolor.
    7.Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować