Faworki

  • wyświetlono: 456 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Klasyczny przepis na faworki smażone na smalcu z zeszytu mojej mamy

Bilcia

Składniki

- 130g maki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy zagłębienie w środku i wlewamy żółtka, sól i alkohol. Na koniec dodajemy jogurt i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na koniec chowamy je do lodówki na minimum 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienko - prawie jak na pierogi, i wykrawamy cienkie paski. Paski przecinamy w poprzek na pół a w środku każdego robimy dziurkę. Przez tę dziurkę przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy na mocno rozgrzanym , głebokim tłuszczu przez chwilę z każdej strony. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaTłusty Czwartekkarnawałowe przekąski

Komentarze

Podobne przepisy

Smażona ryba w zalewie octowej

Dodane przez: AnetaJ

Smażona ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej to ciekawa...

image-04cx5w4

Dodane przez: monika016

Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)

Pizzerinki to nic innego jak pizza...

image-19071bn

Dodane przez: in-humility

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM (z serem)

Dla smakoszy parówek, na śniadanie,...

pizzerinki

Dodane przez: katrinaM24

pizzerinki, mini pizze

Idealna przekąska, pyszne, puszyste,...

krewetki w panierce

Dodane przez: dagooshya

Szybka przekąska: Krewetki w panierce

Idealna przekąska do pochrupania...

Paszteciki drożdżowe - przepis na ciasto

Dodane przez: Bilcia

Paszteciki drożdżowe - przepis na ciasto

Pyszne, sprawdzone ciasto na paszteciki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE