Faworki

5 (175 ocen)

Klasyczny przepis na faworki smażone na smalcu z zeszytu mojej mamy

Składniki:

  • - 130g maki pszennej
    - 3 żółtka
    - 1 łyżka spirytusu
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    - szczypta soli
    - tłuszcz do smażenia
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy zagłębienie w środku i wlewamy żółtka, sól i alkohol. Na koniec dodajemy jogurt i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na koniec chowamy je do lodówki na minimum 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienko - prawie jak na pierogi, i wykrawamy cienkie paski. Paski przecinamy w poprzek na pół a w środku każdego robimy dziurkę. Przez tę dziurkę przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy na mocno rozgrzanym , głebokim tłuszczu przez chwilę z każdej strony. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować