Faworki

  • wyświetlono: 875 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wychodzą lekki i kruche. Nie może zabraknąć ich w karnawale.

bryndzia
  • -8 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

300 gram mąki
4 żółtka
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 łyżki octu
3 łyżki kwaśnej śmietany
40 gram masła
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • 1. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, ocet , śmietanę, stopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto po czym napowietrzamy je energicznie obijając wałkiem. Ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Ciasto wałkujemy bardzo cienko, podsypujemy delikatnie mąką. Radełkiem wycinamy paski ok 8 cm x 3 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przekładam jeden koniec paska. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karnawał

Komentarze

Podobne przepisy

chruściki i faworki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Puszyste chruściki, faworki bez drożdży

Wspaniałe, miękkie i delikatne...

Chrupiące faworki

Dodane przez: Bogusias

Chrupiące faworki

Pyszne chrupiące faworki idealne...

faworki

Dodane przez: majka190382

IDEALNE FAWORKI

Szukacie przepisu na faworki, które...

chrusty

Dodane przez: Judytka

CHRUSTY - FAWORKI

Tradycyjne chrusty, bardzo kruchutkie

JOGURTOWE FAWORKI

Dodane przez: paulette17

JOGURTOWE FAWORKI

Najlepsze chrusty robi moja babcia,...

Faworki pieczone

Dodane przez: kuchenny świat

Faworki pieczone

Zapraszam na pyszne, pieczone faworki....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE