Fava pasta z grochu

0 (0 ocen)

  • 12 min

Przygotowana z grochu, ziół, oliwy i dodatków stanowi wyśmienitą pastę do chleba, dip do warzyw czy chociażby smarowidło do ciepłych chlebków pita.

  • 12 min

Składniki:

  • Składniki:

    Groch (połówki) - 1/2 szklanki (przed namoczeniem)
    Cebula - sztuka
    Czosnek - ząbek
    Olej rzepakowy/ oliwa z oliwek - łyżka
    Sok z 1/2 cytryny
    Sól, pieprz, dwa liście laurowe, 1/2 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Fava pasta z grochu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch na noc zalewamy wodą.
    Gotujemy groch z dodatkiem pokrojonej w krążki cebuli, dwoma liśćmi laurowymi oraz 1/4 łyżeczki kurkumy - po godzinie groch powinien się rozgotować.
    Do rozgotowanego grochu dodajemy sok z cytryny, olej/oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (wyjmujemy natomiast liście laurowe).
    Całość miksujemy blenderem na gładką masę - doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować