FASZEROWANY KURCZAK PO POLSKU-PIECZONY W RĘKAWIE

4.99 (194 ocen)

  • 3 godz.

Stary przepis,który dostałam od babci.Zeby go odmłodzić podaje z frytkami.Dzięki upieczeniu kurczaka w rękawie,jego mięso,nawet pierś będą fajnie soczyste.Farsz wieprzowo-drobiowy nadaje fajny smak

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5kg kurczaka
    1 cebula
    20 dag mięsa mielonego wieprzowego
    10 dag wątróbki drobiowej
    1/2szkl.bułki tartej
    2 jajka
    10 dag margaryny
    pieprz,sól,majeranek,przyprawa do drobiu staropolska(ziołowa)
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowany kurczak po polsku-pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacieramy kurczaka przyprawami 1. Kurczaka myjemy ,osuszamy,nacieramy z wierzchu sola,pieprzem,majerankiem.Odstawiamy do lodówki na min.1 godz do lodówki
  • ubijamy pianę 2. Ubijamy piane z białek,odejmujemy troszkę-tyle zeby wysmarować wnętrze kurczaka.Resztę piany odstawiamy do dodania do masy mięsnej
  • nadziewamy kurczaka 3. Watróbki drobiowe sparzamy,mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy do nich mięso wieprzowe,wsypujemy bułke tartą,piane z białek,margarynę.Doprawiamy solą i pieprzem.Uzyskanym farszem naziewamy kurczaka
  • spinamy kurczaka 4. Po nadzianiu kurczaka albo zaszywamy,albo spinamy wykałaczkami.
  • pod koniec pieczenia rozrywamy rękaw 5. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia ,pieczemu kurczaka ok.1 godz 20minut.Po tym czasie rozcinamy rękaw żeby kurczak mógł się zapiec z wierzchu.
  • 6. Podajemy ,,nowocześnie"na frytkach,albo tradycyjnie na zapiekanych ćwiarteczkach ziemniaków.

Porady

Wysmienity smak,polecam na niedziele i na spotkania przy stole.Pyszne!Magda Gessler ostatnio pokazywała taką wersję kurczaka,ale faszerwaną samymi podrobami,moja wersja na bogato i myślę że smaczniejsza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować