Faszerowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kurczaka myjemy, osuszamy, następnie usuwamy wszystkie kości. Nacieramy wewnątrz solą, pieprzem, smarujemy odrobiną musztardy.
2. Przygotowujemy farsz: do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną bardzo drobno wątróbkę (surową), 2 jajka, namoczoną bułkę, pokrojoną drobno cebulę, pietruszkę, paprykę. Dodajemy sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę ostrą i słodką w proszku, czosnek. Wyrabiamy farsz, tak aby składniki dobrze się wymieszały.
3. Następnie tak przygotowany farsz wykładamy do wnętrza kurczaka, układające na nim kilka umytych całych pieczarek i pomidorków koktajlowych.
4. Nafaszerowanego kurczaka wiążemy sznurkiem kuchennym, tak by farsz nie wydostał sie na zewnątrz podczas pieczenia. Z wierzchu kurczaka nacieramy odrobiną oleju, a także przyprawą do kurczaka, po czym wkładamy całego kurczaka do woreczka do pieczenia, zamykamy woreczek, układamy w naczyniu żaroodpornym.
5. Piekłam kurczaka w 180 stopniach, przez około 60-70 minut ( w zależności od wielkości kurczaka). Pod koniec pieczenia delikatnie rozcięłam woreczek, aby kurczak zrobił się chrupiący z wierzchu.
Komentarze