Faszerowany kalafior

0 (0 ocen)

Pyszny kalafior, faszerowany mięsem

Składniki:

  • kalafior -1 duży
    ser żółty - 200 g
    mięso mielone -0,5 kg
    papryka zielona -1 strąk
    papryka czerwona -1 strąk
    papryka żółta -1 strąk
    szczypiorek
    pieczarki -5 szt
    jajka -2 szt
    majonez -3 łyżki
    cebula - 1 szt
    keczup do dekoracji
    ryż 4 łyżki ugotowany na sypko

Faszerowany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowany kalafior 1. Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować 8 minut, wyjąć, osączyć na sicie.
  • Faszerowany kalafior 2. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić.
  • Faszerowany kalafior 3. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Faszerowany kalafior 4. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem.
  • Faszerowany kalafior 5. Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem
  • Faszerowany kalafior 6. Dobrze obsypać żółtym serem.
  • Faszerowany kalafior 7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stop.na 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę z naczynia i zapiekać jeszcze przez 15 minut w 150 stop.
    Podawać zaraz po przygotowaniu, polanym keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy