Faszerowany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować 8 minut, wyjąć, osączyć na sicie.
2.Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić.
3.Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem.
5.Kalafiora ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować majonezem
6.Dobrze obsypać żółtym serem.
7.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stop.na 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę z naczynia i zapiekać jeszcze przez 15 minut w 150 stop.
Podawać zaraz po przygotowaniu, polanym keczupem.
Komentarze