Średniej wielkości bakłażan
1/2 zielonej papryki
4 pieczarki
1/2 fileta z kurczaka
szpinak mrożony 200 g
serek śmietankowy 50 g
cebulka dymka 2 lub 3
masło do smażenia
zioła prowansalskie
czosnek granulowany
sól
pieprz
Faszerowany bakłażan z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażan myjemy, osuszamy i dzielimy na pół. Wydrążamy miąższ ale go nie wyrzucamy, solimy środek bakłażana
2.Filet kroimy w małe kawałeczki, to samo robimy z papryką,cebulą i pieczarkami. Miąższ z bakłażana drobno siekamy.
3.Na patelni topimy masło, wrzucamy szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi i wyparuje woda dodajemy resztę składników. Serek dodajemy na samym końcu. Przyprawiamy solą,pieprzem i ziołami.
4.Powstały farsz układamy w wydrążonym bakłażanie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok 40 minut . Smacznego!
Porady
Na farsz można położyć mozzarellę, będzie równie pysznie
Komentarze