Faszerowane ziemniaki z kurczakiem i papryką

4.51 (165 ocen)

Nadają się zarówno na danie główne jak i wykwintną przystawkę.

Składniki:

  • • 2-3 duże ziemniaki,
    • 2-3 łyżki masła,
    • 2 ząbki czosnku,
    • oliwa z oliwek,
    • ok. 10 dag startego żółtego sera,
    • sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do ziemniaków,
    • 1 łyżka natki pietruszki do posypania,
    Farsz:
    • 10-15 dag fileta z kurczaka,
    • ząbek czosnku,
    • ½ małej cebulki,
    • 3-4 pieczarki,
    • ¼ papryki czerwonej,
Wystaw ocenę:

4.51 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Faszerowane ziemniaki z kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Fileta pokroić w małą kostkę, przyprawić solą, ostrą papryką i ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę.
    Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulkę, paprykę, pieczarki i kurczaka. Dusić około 15 min.
    Ziemniaki:
    W małym rondelku podgrzać masło z ząbkiem czosnku zgniecionym przez praskę.
    Ziemniaki razem ze skórką dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Wydrążonego ziemniaka posmarować w środku powstałym masłem czosnkowym i posypać przyprawą do ziemniaków, napełnić powstałym farszem.
    Wydrążony środek ugotować z ząbkiem czosnku w lekko osolonej wodzie, następnie zmiksować na pastę, wymieszać ze startym serem i pietruszką, uformować małe daszki na ziemniaki.
    Każdy nafaszerowany ziemniak owinąć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz).
    Piec w piekarniku ok. 60 min w temperaturze 170° C. Po godzinie wyciągnąć ziemniaki, odwinąć z foli, nałożyć uformowane daszki. Włożyć do piekarnika na ok. 5-10 min.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować