Faszerowane ziemniaki otulone boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Po upieczeniu takie ziemniaki polewam ketchupem.

  • 40 min

Składniki:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości

    12 długich plastrów boczku

    3 pętka śląskiej kiełbasy

    1 cebula

    3 ząbki czosnku

    3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

    sól,pieprz,chilli do smaku.

Faszerowane ziemniaki otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,opłukać ,wydrążyć środki.Zalać wrzącą osoloną wodą .Gotować około 10-15 minut(na półmiękko).Odcedzić.Przyprawić
  • 2. Cebulę obrać, drobno posiekać,usmażyć.
  • image-0efp6q0 3. Kiełbasę obrać , przepuścić przez maszynkę.Połączyć z cebulą,natką,posiekanym czosnkiem.Przyprawić solą,chili i pieprzem do smaku.Farszem napełnić ziemniaki
  • image-0k67ynr 4. Dwa plastry boczku ułożyć na krzyż.W środku umieścić ziemniaka.
  • image-14ig2tb 5. Boczek podnieść do góry i spiąć dobrze wykałaczkami nad ziemniakiem.Ułożyć na blaszce,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temp.200 st

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy