Faszerowane ziemniaki

1 (1 ocen)

  • 60 min

Idealne jako dodatek do mięsa.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki (ugotowane w mundurkach lub upieczone),
    ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka lub śmietanki (30 lub 36 %),
    łyżka masła,
    kilka łyżek posiekanego koperku,
    kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
    kilka łyżek szczypiorku,
    mała cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    kilka łyżek startego sera (u mnie parmezan, ale może być ulubiony żółty ser))
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, suszony tymianek i rozmaryn

Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wydrążyć środek - jeśli skórka jest gruba, ostrożnie obrać ziemniaki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Wnętrze ziemniaków połączyć z pozostałymi składnikami na gładką masę, doprawić do smaku. Przygotowanym puree nadziewać wydrążone ziemniaki, ewentualnie posypać kolejną porcją sera. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy