4 duże ziemniaki (ugotowane w mundurkach lub upieczone),
ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka lub śmietanki (30 lub 36 %),
łyżka masła,
kilka łyżek posiekanego koperku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
kilka łyżek szczypiorku,
mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek startego sera (u mnie parmezan, ale może być ulubiony żółty ser))
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, suszony tymianek i rozmaryn
Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wydrążyć środek - jeśli skórka jest gruba, ostrożnie obrać ziemniaki. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Wnętrze ziemniaków połączyć z pozostałymi składnikami na gładką masę, doprawić do smaku. Przygotowanym puree nadziewać wydrążone ziemniaki, ewentualnie posypać kolejną porcją sera. Zapiekać około 15 minut w 180 stopniach
Komentarze