Faszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

Pyszne ziemniaki faszerowane ze szpinakiem

Składniki:

  • 11 dużych ziemniaków
    2 łyżki masła
    szalotka
    4 ząbki czosnku
    40 dag szpinaku
    15 dag wędzonego boczku
    15 dag mascarpone
    kilka łyżek gęstej śmietany
    kawałek gorgonzoli (może być ser żółty)
    sół, pieprz

Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane ziemniaki 1. Ziemnaki myjemy, gotujemy w skórce do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną szalotkę; gdzy zacznie się szklić, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili posiekany z grubsza szpinak i dusimy, aż odparuje znaczna część płynu. Dorzucamy pokrojony drobno boczek wcześniej lekko przysmażony. Po chwili dodoajemy serek mascarpone, śmietanę, solimy i pieprzymy. Ugotowane ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy środek. W to miejsce nakładamy farsz, posypujemy startym serem i pieczemy w 200°C, aż się przyrumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy