11 dużych ziemniaków
2 łyżki masła
szalotka
4 ząbki czosnku
40 dag szpinaku
15 dag wędzonego boczku
15 dag mascarpone
kilka łyżek gęstej śmietany
kawałek gorgonzoli (może być ser żółty)
sół, pieprz
Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemnaki myjemy, gotujemy w skórce do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną szalotkę; gdzy zacznie się szklić, dodajemy posiekany czosnek, a po chwili posiekany z grubsza szpinak i dusimy, aż odparuje znaczna część płynu. Dorzucamy pokrojony drobno boczek wcześniej lekko przysmażony. Po chwili dodoajemy serek mascarpone, śmietanę, solimy i pieprzymy. Ugotowane ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i wyciągamy środek. W to miejsce nakładamy farsz, posypujemy startym serem i pieczemy w 200°C, aż się przyrumienią.
Komentarze