Faszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Faszerowane ziemniaki masą z pieczarkami

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700g ziemniaków (małych)
    250g pieczarek
    Łyżka oleju
    20g masła
    150g sera cheddar
    100ml śmietany 18%
    3 łyżki szczypioru
    Sól, pieprz i inne przyprawy do smaku

Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj ziemniaki w skórkach
  • 2. Pokrojone pieczarki w plasterki smażymy na oleju i maśle
  • 3. Miękkie ziemniaki kroimy w pół i wydrążamy środek, tak aby od skórki było mniej więcej 1-1.5 cm ziemniaka
  • 4. 100g sera cheddar łączymy z wydrążonym srodkiem z ziemniaków
  • 5. Do masy dodajemy pieczarki, śmietanę, szczypior i doprawiamy do smaku
  • 6. Wydrążone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i nadziewamy je przygotowana masą
  • 7. Każdego ziemniaka posypujemy serem
  • 8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy