Ziemniaki, pyry, grule, kartofle – co region to inna nazwa, ale wszędzie smakują doskonale. Dziś w niecodziennej wersji, bo faszerowane. Podane z sosem czosnkowo-koperkowym idealnie nadają się na obiad.
Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy je, gotujemy do miękkości w mundurkach. Studzimy. Gdy trochę przestygną, ścinamy ok 1/5 każdego ziemniaka i łyżką wydrążamy środek, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wydrążone ziemniaki przekładamy do miski – dodamy je do farszu.
2.FARSZ: Boczek kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię i smażymy do wytrącenia się tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajmy do boczku i szklimy. Gdy będzie złocista, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 15 minut aż papryka zmięknie a mięso dobrze się usmaży. Gdy farsz na patelni będzie gotowy łączymy go z wydrążonymi ziemniakami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i wędzoną słodka papryką.
3.Faszerujemy ziemniaki, posypujemy je żółtym serem i zapiekamy w 200 stopniach funkcja grzania termoobieg przez ok. 20 minut. Podajemy z sosem koperkowo-czosnkowym (jogurt+czosnek+koper+sól)
Komentarze