faszerowane ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Ziemniaki, pyry, grule, kartofle – co region to inna nazwa, ale wszędzie smakują doskonale. Dziś w niecodziennej wersji, bo faszerowane. Podane z sosem czosnkowo-koperkowym idealnie nadają się na obiad.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 dużych ziemniaków

    FARSZ:
    150g mięsa mielonego – u mnie indyk
    100g boczku
    1 papryka
    1 cebula
    pieprz ziołowy
    papryka słodka wędzona
    sól/pieprz
    100g żółtego sera

Faszerowane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy je, gotujemy do miękkości w mundurkach. Studzimy. Gdy trochę przestygną, ścinamy ok 1/5 każdego ziemniaka i łyżką wydrążamy środek, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wydrążone ziemniaki przekładamy do miski – dodamy je do farszu.
  • 2. FARSZ: Boczek kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię i smażymy do wytrącenia się tłuszczu. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajmy do boczku i szklimy. Gdy będzie złocista, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 15 minut aż papryka zmięknie a mięso dobrze się usmaży. Gdy farsz na patelni będzie gotowy łączymy go z wydrążonymi ziemniakami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i wędzoną słodka papryką.
  • 3. Faszerujemy ziemniaki, posypujemy je żółtym serem i zapiekamy w 200 stopniach funkcja grzania termoobieg przez ok. 20 minut. Podajemy z sosem koperkowo-czosnkowym (jogurt+czosnek+koper+sól)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy