Faszerowane ziemniaczki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy całe ziemniaki ( nie kroimy ich) i gotujemy przez ok . 20 min. ( tak żeby były troszkę mięciutkie, ale bez przesady).
Następnie ugotowane ziemniaki odstawiamy do wystudzenia.
2.Paprykę, ogórek , cebulę, szynkę kroimy w bardzo drobne kawałeczki. Ser tarkujemy.
3.Bierzemy ziemniaki, po czym robimy w nich wyżłobienie łyżką stołową, tak, żeby było w nich puste wnętrze.
4.Do wyżłobionych ziemniaków wkładamy po trochu : szynkę, cebulę, paprykę, kukurydzę, ogórka.
Na samym końcu posypujemy ziemniaki starkowanym serem.
5.Faszerowane ziemniaki układamy na wysmarowanej masłem blaszce do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Całość pieczemy w temperaturze 180' C przez ok. 25 min.
Po upieczeniu polewamy danie sosem czosnkowym.
6.Sos : Do miseczki dodajemy 4 łyżki stołowe majonezu , 2 łyżki stołowe wody, szczyptę pieprzu, czosnku granulowanego, wyciśnięty sok z plastra cytryny oraz drobno pokrojony koper.
Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Komentarze