Faszerowane ziemniaczki z sosem czosnkowym

4.5 (176 ocen)

  • 25 min

Pyszne ziemniaczki, faszerowane warzywami, serem i szynką , polane sosem czosnkowym.

  • 25 min

Składniki:

  • Do Faszerowanych ziemniaków : Ziemniaki, papryka, ogórek konserwowy, cebula, kukurydza, szynka, ser.
    Do sosu : majonez, plaster cytryny, pieprz, czosnek granulowany, woda, koper.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Faszerowane ziemniaczki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy całe ziemniaki ( nie kroimy ich) i gotujemy przez ok . 20 min. ( tak żeby były troszkę mięciutkie, ale bez przesady).
    Następnie ugotowane ziemniaki odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Paprykę, ogórek , cebulę, szynkę kroimy w bardzo drobne kawałeczki. Ser tarkujemy.
  • 3. Bierzemy ziemniaki, po czym robimy w nich wyżłobienie łyżką stołową, tak, żeby było w nich puste wnętrze.
  • 4. Do wyżłobionych ziemniaków wkładamy po trochu : szynkę, cebulę, paprykę, kukurydzę, ogórka.
    Na samym końcu posypujemy ziemniaki starkowanym serem.
  • 5. Faszerowane ziemniaki układamy na wysmarowanej masłem blaszce do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
    Całość pieczemy w temperaturze 180' C przez ok. 25 min.
    Po upieczeniu polewamy danie sosem czosnkowym.
  • 6. Sos : Do miseczki dodajemy 4 łyżki stołowe majonezu , 2 łyżki stołowe wody, szczyptę pieprzu, czosnku granulowanego, wyciśnięty sok z plastra cytryny oraz drobno pokrojony koper.
    Całość mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować