Faszerowane ziemniaczki na ostro

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis kuchni meksykańskiej więc są dość ostre

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
    2 kg ziemniaków
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    2 pomidory
    1 mały koncentrat pomidorowy
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    ostra papryka chili (pół łyżeczki)

Faszerowane ziemniaczki na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz do ziemniaczków 1. Ziemniaki umyć i gotować w łupinach około 10 min. Następnie ostudzić, przekroić na pół i częściowo za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Cebulę obrać i pokroić, podobnie jak oczyszczoną z nasion paprykę, w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni, cebulę i paprykę krótko podsmażyć, następnie dodać mięso oraz obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory, a po kolejnych 5 minutach osączoną z zalewy czerwoną fasolę i kukurydzę. Przyprawić pieprzem solą i koncentratem pomidorowym. Przygotowaną masą wypełnić wydrążone częściowo ziemniaki i zapiekać około 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Jeśli ktoś nie przepada za pikantnymi potrawami należy dać mniej papryki chili lub wcale.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy