Faszerowane ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię buraki i szukam różnych sposobów ich wykorzystania i nie tylko w barszczu, sałace czy ćwikle ale tym razem w ziemniaku :)

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    1 buraczek czerwony
    0,15kg fileta z indyka
    3 łyżki orzechów

    DODATKOWY SKŁADNIK:
    3 ziemniaki duże

    SKŁADNIKI POMOCNICZE:
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżka natki z pietruszki
    żółty ser do posypania na wierzchu
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    oliwa

    DEKORACJA
    kawałki buraczka
    skorupy orzechów
    listki mięty

Faszerowane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki i buraczka ugotować, ochłodzić i obrać. Każdego ziemniaka przeciąć na pół i wydrążyć środek tak aby powstały miseczki, środki ziemniaczka posolić solą. Buraczka zetrzeć na tarce.
  • orzechy 2. Orzechy włoskie rozdrabniamy na bardzo drobno ( można przy tym użyć papieru śniadaniowego i tłuczka do mięsa, wkładamy orzechy w papier i tłuczkiem rozbijamy).
  • farsz 3. Fileta z indyka bardzo drobno kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni z oliwą. Dodajemy przyprawy 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżkę natki z pietruszki, 1 łyżkę oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Na sam koniec dodajemy startego buraczka i orzechy, dokładnie mieszamy.
  • faszerowne ziemniaczki 4. Farsz wkładamy do ziemniaczków, na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy