Faszerowane ziemniaczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bardzo lubię gotować. Razem z mamą dużo czasu spędzamy w kuchni, wymyślając różne potrawy.

Składniki:

  • ● 10 średnich ziemniaków
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● 25 dag pieczarek
    ● jajko
    ● 20 dag żółtego sera
    ● czosnek
    ● sól
    ● pieprz

Faszerowane ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane ziemniaczki 1. Pieczarki obieramy. Ser
    i pieczarki ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Do mięsa
    wbijamy jajko, wsypujemy
    przyprawy i pieczarki. Mieszamy,
    aż składniki połączą się
    w jednolitą masę.
  • Faszerowane ziemniaczki 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
    Odcedzamy i studzimy.
    Obieramy, przekrawamy
    na pół, wydrążamy środki, zostawiając 0,5-cm brzegi. Napełniamy
    farszem.
  • Faszerowane ziemniaczki 3. Ziemniaki układamy w naczyniu
    żaroodpornym. Zapiekamy
    ok. 45 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C. 15 minut przed końcem
    pieczenia potrawę posypujemy
    serem.

Porady

Ziemniaki doskonale smakują z sosem barbecue.

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy