Faszerowane udka na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy i ostrożnie zdejmujemy skórkę. Uważamy że nie przeciąć skóry. Palcami zsuwamy skórę w dół, na końcu ostrym nożem przecinamy kość,takżeby powstał skórzany woreczek. Mięso oddzielamy od kości. Mielimy na grubych oczkach. Pół cebuli kroimy w kostkę , natkę pietruszki siekami i łączymy z mięsem.Pieczarki siekamy w małe kosteczki i dodajemy do mięsa,Doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy. Napełniamy nasze skórki mięsem z dodatkami.
Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego. W garnku gotujemy masło, dodajemy ketchup, łyżeczkę curry,Vegetę ,pieprz, cukier i 2 szklanki wody.Mieszamy i zagotowujemy.Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ryżu. Zalewamy woda z naszymi przyprawami.
Podudzia układamy na ryżu posypujemy papryką mieloną i pieczemy około 1godz .
Komentarze