Faszerowane udka

4.5 (170 ocen)

pierwszy raz robiłam faszerowane udka i jestem z efektu bardzo zadowolona

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    4 pieczarki
    2 łyżki posiekanego świeżego koperku
    1 mała cebula
    1/3 czerwonej świeżej papryki
    1/3 żółtej świeżej papryki
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki oleju
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    curry mieszanka przypraw do smaku
    mix chili jalapeno do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zluzowanie udek 1. Udka umyć i osuszyć.
    Z każdego z nich zdjąć skórę prawie do końca kości.
    Wyciąć mięso i pokroić w kostkę.
    W zgięciu udka odciąć jedną kostkę a drugą część na której trzyma się skóra zostawić.
  • farsz 2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso i smażyć.
    Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie również pokrojone w kostkę pieczarki i obie papryki.
    Wszystko smażyć około 5 - 6 minut.
    Dodać koperek, przyprawy i bułkę tartą i wymieszać.
  • przygotowane do napełnienia udka 3. Tak przygotowany farsz podzielić na cztery części.
    Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
    Każde wyrtybowane udko napełnić ciasno farszem, zawinąć ewentualne wystające brzegi i układać łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym.
  • faszerowanie udek 4. Gotowe udka oprószyć dodatkowo z wierzchu solą i słodką papryką.
    Naczynie wstawić do piekarnika, nastawić na 175 stopni a zegar na 40 minut.
  • przed pieczeniem 5. Po upieczeniu podawać z dowolnymi dodatkami.
    Ja podałam z ryżem ugotowanym na pomarańczowo i fasolką szparagowa z bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować