Faszerowane udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć i osuszyć.
Z każdego z nich zdjąć skórę prawie do końca kości.
Wyciąć mięso i pokroić w kostkę.
W zgięciu udka odciąć jedną kostkę a drugą część na której trzyma się skóra zostawić.
2.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso i smażyć.
Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie również pokrojone w kostkę pieczarki i obie papryki.
Wszystko smażyć około 5 - 6 minut.
Dodać koperek, przyprawy i bułkę tartą i wymieszać.
3.Tak przygotowany farsz podzielić na cztery części.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Każde wyrtybowane udko napełnić ciasno farszem, zawinąć ewentualne wystające brzegi i układać łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym.
4.Gotowe udka oprószyć dodatkowo z wierzchu solą i słodką papryką.
Naczynie wstawić do piekarnika, nastawić na 175 stopni a zegar na 40 minut.
5.Po upieczeniu podawać z dowolnymi dodatkami.
Ja podałam z ryżem ugotowanym na pomarańczowo i fasolką szparagowa z bułką tartą.
Komentarze