Lubię bawić się sztuką kulinarną i lubię zaskakiwać nowościami w kuchni .Jest to świetny relaks, a przy okazji powstają moje małe"dzieła sztuki" . Ta potrawa zrobiła furorę na przyjęciu rodzinnym .
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
ok. 20 dag mięsa mielonego
1 duży serek topiony,np. z pieczarkami ( wiąże mięso )
cebula
kilka pieczarek
jedna łyżka bułki tartej
przyprawy: sól,pieprz,czosnek granulowany,majeranek,suszone pomidory,dwie łyżki koperku, przyprawa do kurczaka,kostka rosołowa
żelatyna
kukurydza do dekoracji
Faszerowane roladki drobiowe w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi przekroić wzdłuż tak,aby powstał jeden płat,lekko rozbić.Posypać przyprawą do kurczaka , czosnkiem,pieprzem oraz suszonymi pomidorami.
2.Mięso mielone doprawić,dodać serek topiony,pieczarki starte na tarce o grubych oczkach,koperek,bułkę tartą.Podzielić na dwie części.
3.Mięso mielone rozłożyć na przygotowanych wczesniej płatach,zrolować i obwiązać bawełnianą nicią.Rolady zawinąć w folię aluminiową i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut w rosole,wyjąć,wystudzić,pokroić w plastry.
4.Pozostały wywar przecedzić,zakwasić sokiem z cytryny,rozpuścić w nim żelatynę.
Komentarze