FASZEROWANE POMIDORY

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Agnieszka i Paweł Dobkowscy z Lasek Szlacheckich na Mazowszu zaprosili nas na poczęstunek składający się z zimnych przystawek.

Składniki:

  • ● 8 średnich pomidorów
    ● 20 dag tuńczyka wędzonego lub z puszki
    ● 10 dag majonezu
    ● 1 czerwona cebula
    ● 1 ząbek czosnku
    ● sól, pieprz
    ● 1 dag żelatyny
    ● natka pietruszki

Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, odkrawamy
    wierzchy na 1/4 wysokości
    i łyżką wydrążamy miąższ.
    Oprószamy solą i układamy do
    góry dnem, by wyciekł sok.
  • 2. Czosnek miażdżymy w prasce,
    tuńczyka przecieramy
    przez sitko. Obraną cebulę
    drobno siekamy.
  • 3. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami
    zimnej wody i odstawiamy,
    by napęczniała. Zagotowujemy
    i studzimy. Mieszamy z majonezem,
    tuńczykiem, cebulą,
    czosnkiem i posiekaną natką.
    Doprawiamy. Pomidory nadziewamy
    farszem, wstawiamy do
    lodówki, by farsz stężał.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy