Faszerowane pomidory

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo ładnie wyglądają na stołach jako przystawka.Smakują zaś jeszcze lepiej :)

  • 50 min

Składniki:

  • 8 pomidorów,20dkg pieczarek,pół szklanki kaszy jęczmiennej średniej,jeden filet z kurczaka,15dkg żółtego sera,sól ziołowa,cebula,bazylia,kilka łyżek oleju do podsmażenia.

Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta,pieczarki,cebulę kroimy w drobną kostkę-podsmażamy-fileta oddzielnie.
    Gotujemy kaszę.
    Po podsmażeniu łączymy wszystko razem,kaszę również.
  • 2. Z pomidorów odcinamy górną warstwę tak aby powstał kapelusz do przykrycia,następnie wydrążamy wnętrze pomidorów i dodajemy do farszu.
    Przez kilka minut dusimy wszystko razem.
    Dodajemy sól ziołową.
  • 3. Faszerujemy pomidory,posypujemy żółtym serem,przykrywamy kapeluszami i jeszcze raz kruszymy ser i bazylię.
    Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku ok.180stopni przez 20 min.

Porady

Do przyprawienia farszu możemy dodać swoje ulubione przyprawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy