Faszerowane pomidory

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne faszerowane pomidory. Danie łatwe i szybkie w przyrządzeniu.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory: 10 sztuk
    - cebua: 1 sztuka
    - mięso mielone: 30 dekagramów
    - ryż: 10 dekagramów
    - ser feta: 10 dekagramów
    - bułka: 1 sztuka
    - olej do zasmażki: 3 łyżki
    - Mielona papryka: 1 łyżka
    - sól, czarny pieprz do smaku: 1 szczypta
    - zioła prowansalskie około: 1 łyżeczka

Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomidorów odkroić kapelusze i wydrążyć miąższ. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i dobrze odciśniętą bułkę, poddusić. Przyprawić do smaku przyprawami, pod koniec duszenia dodać ryż. Tak przygotowanym farszem nadziać wnętrza pomidorów ,uzupełnić pokrojoną fetą i przykryć kapeluszami. Piec w naczyniu żaroodpornym około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Komentarze

Podobne przepisy