Faszerowane pomidory

0 (0 ocen)

Pomidory pieczone z bezmięsnym farszem, pyszna i elegancka przystawka

Składniki:

  • 4 średnie pomidory – 55 dag
    4 duże zielone oliwki
    3 pieczarki – 7 dag
    masło sklarowane do usmażenia pieczarek
    4 dag żółtego sera
    2 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu długoziarnistego
    sól
    tymianek
    masło do wysmarowania formy

Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wydrążone pomidory 1. Pomidory opłukałam, osuszyłam, odkroiłam wierzchy, środki wydrążyłam zachowując miąższ. Oprószyłam je w środku solą.
  • Farsz 2. Oliwki pokroiłam w plasterki.
    Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam na niewielkiej ilości sklarowanego masła, odparowując cały płyn.
    Ser starłam na tarce z dużymi oczkami.
    Miąższ pomidora posiekałam i odcisnęłam na sicie z nadmiaru soku.
    W misce wymieszałam miąższ pomidora, usmażone pieczarki, ugotowany ryż, oliwki i żółty ser. Doprawiłam do smaku solą i tymiankiem.
  • Napełnione farszem pomidory 3. Z pomidorów wylałam sok, jaki wytworzył się po posoleniu. Środki napełniłam farszem, przykryłam odkrojonymi wcześniej wierzchami.
  • Pomidory gotowe do pieczenia 4. Foremkę żaroodporną wysmarowałam masłem, ułożyłam w niej pomidory i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 180*C z termo obiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy