Faszerowane pomidory

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • -5 pomidorów
    -200 g białego ryżu
    -zioła: oregano, tymianek, mięta, sól, pieprz
    -skórka z cytryny
    -cebula
    -oliwa
    -młode ziemniaki
    -schab wieprzowy
    -przyprawa do wieprzowiny

Faszerowane pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Pomidory kroimy w 1/3 ich wysokości, wydrążamy środek, a następnie go siekamy i mieszamy z suchym ryżem, cebulą, ziołami i przyprawami. Nakładamy tak powstały farsz do pomidorów, przykrywamy pozostałym kawałkiem. Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą. Pomiędzy pomidory wtykamy surowe, obrane, młode ziemniaki. Nalewamy wodę do naczynia, do 1/3 wysokości pomidorów. Doprawiamy. Zapiekamy, aż ryż spęcznieje. W tym czasie przygotowujemy schab. Pokrojony na porcje, doprawiamy przyprawą i grillujemy lub smażymy na patelni. Podajemy z upieczonymi pomidorami i ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy