Faszerowane placki kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 45 min

Prosty sposób na oryginalne i smakowite danie.

  • 45 min

Składniki:

  • 25 dag mąki kukurydzianej
    4 jajka
    ¼ l mleka
    sól
    oliwa z oliwek
    cebula
    40 dag wieprzowego mięsa mielonego
    ½ puszki krojonych pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ½ puszki kukurydzy
    ½ puszki czerwonej fasoli
    świeżo zmielony pieprz
    nieco przyprawy tabasco i curry
    2 łyżki posiekanego szczypiorku

Faszerowane placki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny.
  • 2. Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy razem z mięsem. Dodajemy pomidory, koncentrat, kukurydzę i fasolę. Przyprawiamy i dusimy około 10 minut.
  • 3. Na odrobinie oliwy smażymy placki kukurydziane z obu stron. Placki kładziemy na talerzach, na każdym wykładamy przygotowany farsz i przykrywamy zawiniętą połową placka. Posypujemy szczypiorkiem.

Porady

Ilość składników starcza na 4 porcje

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy