25 dag mąki kukurydzianej
4 jajka
¼ l mleka
sól
oliwa z oliwek
cebula
40 dag wieprzowego mięsa mielonego
½ puszki krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
½ puszki kukurydzy
½ puszki czerwonej fasoli
świeżo zmielony pieprz
nieco przyprawy tabasco i curry
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Faszerowane placki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, jajka, mleko i szczyptę soli miksujemy na gładkie ciasto i odstawiamy na pół godziny.
2.Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy razem z mięsem. Dodajemy pomidory, koncentrat, kukurydzę i fasolę. Przyprawiamy i dusimy około 10 minut.
3.Na odrobinie oliwy smażymy placki kukurydziane z obu stron. Placki kładziemy na talerzach, na każdym wykładamy przygotowany farsz i przykrywamy zawiniętą połową placka. Posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze