Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Do mięs podaję nie tylko surówki. Przyrządzam też dodatki na gorąco, jak np. te pieczarki, które mogąbyć również samodzielną pyszną przekąską.

Składniki:

  • ● 12 dość dużych pieczarek
    ● 10 dag żółtego sera
    ● cebula
    ● 10 dag wędzonego boczku
    ● sól, pieprz
    ● białko
    ● olej

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, myjemy
    i osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym. Trzony
    odcinamy i kroimy w małą kostkę.
    Kapelusze odkładamy. Cebulę
    obieramy i drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanym
    oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki.
    Dusimy, aż odparują.
    Studzimy.
  • 2. Ser ścieramy na tarce o małych
    oczkach. Boczek kroimy
    w małą kostkę i wytapiamy.
    Z połową sera wsypujemy do
    cebuli z pieczarkami. Mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem. Białko ubijamy na
    sztywną pianę. Dodajemy do
    farszu. Delikatnie mieszamy.
  • Faszerowane pieczarki 3. Kapelusze napełniamy farszem.
    Posypujemy pozostałym
    serem. Układamy na natłuszczonej
    blasze. Pieczemy ok.
    15 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 200 °C.

Porady

● Do farszu można dodać żółtko oraz umytą, osuszoną i drobno posiekaną natkę pietruszki. ● Zamiast cebuli możemy użyć oczyszczoną i drobno pokrojoną białą część pora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy