PIECZARKI nie zawierają powszechnego w żywności cholesterolu i są nisko kaloryczne. Są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2.A poza tym są niedrogie i ogólnodostępne.
Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki dokładnie umyłam, obrałam ze skórki,
odkroiłam z nich ogonki, które pokroiłam i podsmażyłam.
2.Cebulkę również drobno pokroiłam i podsmażyłam.
3.Ugotowałam jaja, drobno posiekałam i wymieszałam z
podsmażonymi ogonkami z pieczarek i cebulką.
4.Dodałam natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej,
delikatnie podsmażone starte ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
5.Kapelusze pieczarek oprószyłam solą i pieprzem.
I uzyskaną masą nakładałam ich wnętrza.
6.Pieczarki można posypać serem mozzarellą bądź parmezanem.
7.Piekarnik nagrzałam do 200 C i ułożyłam pieczarki na blasze,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam około 20-30 minut.
Komentarze