Faszerowane pieczarki

0 (0 ocen)

Faszerowane pieczarki są świetną propozycją na imprezową przystawkę, a z dodatkiem np ryżu mogą stanowić pożywne danie obiadowe :)

Składniki:

  • 10-12 większych pieczarek
    20 dag boczku wędzonego
    kilka różyczek brokuła
    sól, pieprz
    2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    olej
    2 łyżki śmietany 12 %
    kawałek startego sera żółtego

Faszerowane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć i odciąć ogonki. Kapelusze odłożyć.Boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć bez dodatku tłuszczu. Brokuł ugotować w osolonej wodzie. Ogonki pieczarek drobno pokroić, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na łyżce tłuszczu.
  • 2. Po ostudzeniu brokuł rozgnieść widelcem i połączyć z boczkiem i pieczarkami. Całość chwilę smażyć razem, następnie przyprawić i dodać dwie łyżki śmietany. Gotować 3 minuty. Kapelusze napełniać farszem, wierzch posypać startym serem żółtym. Grzyby zapiekać w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Podawać jako przystawkę lub z ryżem jako danie obiadowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy