Faszerowane papryki po grecku

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Do tej pory znałam jeden sposób faszerowania papryki mięsem i ryżem. Te są niebem w gębie. Każdy je zachwala.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    125 g sera sałatkowego typu greckiego
    1 łyżka suszonego oregano
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g ugotowanego ryżu
    1 średnia cebula
    ok 4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Faszerowane papryki po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faszerowane papryki po grecku 1. Ugotuj ryż.
    Mięso mielone wymieszaj w misce z 3 drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem. Dokładnie wymieszaj. Dopraw 1 łyżką oregano , dużą ilością mielonego pieprzu i wymieszaj.
    2. Papryki umyj. Odetnij ich górną część ( ok. 2 cm od strony ogonka ) i wyjmij gniazda nasienne. Każdą z nich dopraw w środku solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowane papryki nadziej wcześniej przygotowanym farszem. Na każdą z nich nałóż wcześniej odcięte górne części. Wsadź je do żaroodpornego naczynia i polej niewielką ilością oliwy ok 4 łyżki.
    3. Wstaw to do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz mniej więcej 35-40 minut.

Porady

Jeśli nie lubisz tego typu mięsa, możesz zastąpić je drobiowym. Będzie równie dobre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować