Faszerowane papryki po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj ryż.
Mięso mielone wymieszaj w misce z 3 drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem. Dokładnie wymieszaj. Dopraw 1 łyżką oregano , dużą ilością mielonego pieprzu i wymieszaj.
2. Papryki umyj. Odetnij ich górną część ( ok. 2 cm od strony ogonka ) i wyjmij gniazda nasienne. Każdą z nich dopraw w środku solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowane papryki nadziej wcześniej przygotowanym farszem. Na każdą z nich nałóż wcześniej odcięte górne części. Wsadź je do żaroodpornego naczynia i polej niewielką ilością oliwy ok 4 łyżki.
3. Wstaw to do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz mniej więcej 35-40 minut.
Porady
Jeśli nie lubisz tego typu mięsa, możesz zastąpić je drobiowym. Będzie równie dobre.
Komentarze