Faszerowane Papryki

0 (0 ocen)

Szybkie i proste danie. Idealne do pieczonych ziemniaczków.

Składniki:

  • 4 duże papryki
    500 g mięsa mielonego
    2 woreczki ryżu
    puszka krojonych pomidorów
    ząbek czosnku
    duża cebula
    sól, pieprz,
    2 łyżki oleju
    20 g żóltego sera

Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulę oraz czosnek wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy mięso, które przyprawiamy solą i pieprzem.
    W międzyczasie gotujemy ryż wg opisu na opakowaniu.
    Do mięsa dodajemy ryż oraz zmiksowane krojone pomidory.
    Do farszu można dodać żółty ser.
  • 2. Papryki myjemy, odcinamy czubek i wyrążamy pestki.
    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
    Papryki napełniamy farszem i posypujemy startym żółtym serem.
    Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym tak, aby się nie przewracały i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (tak by ser się roztopił a papryki były miękkie).
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy