Faszerowane papryki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Połączenie warzyw i mięsa zawsze jest smaczne, nawet takie proste i mało pracochłonne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Dla dwóch osób:

    2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona)
    30 dkg mielonej szynki
    2 pieczarki średniej wielkości
    1 mała cebula
    5 dkg startego sera lub dwa plasterki
    sól, pieprz do smaku

Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryki faszerujemy 1. Odcinamy górę od papryki i odkładamy na bok. Środki delikatnie drążymy i myjemy pod zimną wodą.
    Mięso wraz z posiekaną cebulą doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy nim środki papryk, a następnie wbijamy po jednej pieczarce, a mięso wystające ponad brzegi zlepiamy nad nią. Kładziemy po plasterku sera, bądź posypujemy startym. Odrobiną mięsa napełniamy także drugą część papryk, którą nakładamy na wierch.
  • Papryki pieczemy a następnie opiekamy na funkcji grilla 2. Papryki owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie papryki wyciągamy i przekładamy na formę z kratką, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut, najlepiej z funkcją grilla.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy