Połączenie warzyw i mięsa zawsze jest smaczne, nawet takie proste i mało pracochłonne.
1 godz. 10 min
Składniki:
Dla dwóch osób:
2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona)
30 dkg mielonej szynki
2 pieczarki średniej wielkości
1 mała cebula
5 dkg startego sera lub dwa plasterki
sól, pieprz do smaku
Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odcinamy górę od papryki i odkładamy na bok. Środki delikatnie drążymy i myjemy pod zimną wodą.
Mięso wraz z posiekaną cebulą doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy nim środki papryk, a następnie wbijamy po jednej pieczarce, a mięso wystające ponad brzegi zlepiamy nad nią. Kładziemy po plasterku sera, bądź posypujemy startym. Odrobiną mięsa napełniamy także drugą część papryk, którą nakładamy na wierch.
2.Papryki owijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Po tym czasie papryki wyciągamy i przekładamy na formę z kratką, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut, najlepiej z funkcją grilla.
Komentarze