Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj papryki. Odetnij czubek, ale nie wyrzucaj go. Usuń gniazdo nasienne.
2.Przygotuj farsz. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć do niej cebulę i zeszklij ją.
3.Dodaj mięso, dokładnie wymieszaj. Dodaj ryż i znów dobrze wymieszaj. Dodaj natkę, cynamon i miętę, wymieszaj.
4.Dodaj pomidory, wymieszaj i duś na wolnym ogniu, aż mięso się zarumieni, a ryż zrobi się przezroczysty. Zdejmij z ognia.
5.Nadziej papryki. Nałóż do każdej papryki farszu na ¾ wysokości, w czasie pieczenia ryż zwiększy objętość. Posyp pociętym w kostkę serkiem greckim. Przykryj odciętą końcówką.
6.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni na około godzinę, aż skórka papryki zrobi się miękka. Podawaj od razu
Komentarze