Faszerowane Papryki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, zdrowe, wyjątkowe zarówno dobre z piekarnika jak i z grilla!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki
    8 papryk, różnokolorowych
    6 łyżek oliwy z oliwek
    sok z 2 cytryn

    Farsz
    4 łyżki oliwy
    300g mielonej wieprzowiny (szynki)
    250g ryżu
    1 pęczek natki pietruszki, posiekany
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    2 łyżeczki suszonej mięty
    2 puszki krojonych pomidorów
    1 ser grecki

Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone papryki 1. Przygotuj papryki. Odetnij czubek, ale nie wyrzucaj go. Usuń gniazdo nasienne.
  • prażona na patelni cebula 2. Przygotuj farsz. Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć do niej cebulę i zeszklij ją.
  • mięso z przyprawami 3. Dodaj mięso, dokładnie wymieszaj. Dodaj ryż i znów dobrze wymieszaj. Dodaj natkę, cynamon i miętę, wymieszaj.
  • sos 4. Dodaj pomidory, wymieszaj i duś na wolnym ogniu, aż mięso się zarumieni, a ryż zrobi się przezroczysty. Zdejmij z ognia.
  • Papryka z farszem 5. Nadziej papryki. Nałóż do każdej papryki farszu na ¾ wysokości, w czasie pieczenia ryż zwiększy objętość. Posyp pociętym w kostkę serkiem greckim. Przykryj odciętą końcówką.
  • i do pieca 6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190-200 stopni na około godzinę, aż skórka papryki zrobi się miękka. Podawaj od razu

Porady

Można też upiec je na grillu

Komentarze

Podobne przepisy