Faszerowane papryki

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem z kurczaka, z dodatkiem aromatycznych przypraw, zapiekane pod paseczkami żółtego sera.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czerwone papryki (+ łyżka oleju): 5 sztuk
    - kasza jaglana (+ 2 szklanki wody + 0,5 łyżeczki soli): 1 szklanka
    - filet z piersi kurczaka: 0.5 kilograma
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - czosnek: 3 ząbki
    - papryka czerwona słodka mielona: 1 łyżeczka
    - kminek mielony: 1 łyżeczka
    - oregano suszone: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
    - sól: 1 łyżeczka
    DODATKOWO::
    - ser żółty: 3 plastry
    - natka pietruszki posiekana: 3 łyżki

Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki razem z ogonkami przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć je w dużym naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Wnętrze papryk posmarować olejem i piec w temp. 170st. przez 20 minut.
  • 2. Zagotować 2 szklanki wody z dodatkiem soli. Kaszę opłukać na sitku, przelać ją gorącą wodą (usunie to goryczkę często występującą w kaszy jaglanej) i wrzucić na wrzątek. Gotować 15-17 minut na wolnym ogniu często mieszając. Ostudzić.
  • 3. Mięso pozbawić błon, zmielić.
  • 4. Mięso połączyć z kaszą, dodać posiekaną natkę, przeciśnięty czosnek, przyprawy. Całość wymieszać.
  • 5. Farszem napełnić podpieczone papryki i zapiekać w temp. 190st. 35-40 minut.
  • 6. Ser pokroić w cienkie paseczki i na 5 minut przed końcem pieczenia ułożyć go równymi porcjami na każdej papryce.
  • 7. Papryki podawać na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy