Faszerowane papryki to kolejny ze smaków mojego dzieciństwa. Przepis oczywiście lekko zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe. Danie jest proste w przygotowaniu a wygląda efektownie.
2 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Na 8 sztuk:
8 średnich papryk (ja używam czerwonych, bo najbardziej lubię ale mogą być inne)
Faszerowane papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ryż ugotować w 2 szklankach wody (500ml).
2. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju, włożyć mięso mielone i podsmażać mieszając. Gdy mięso będzie gotowe ( nie będzie widać surowych kawałków ) doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem suszonym.
3.Papryki umyć, usunąć górną cześć wraz z ogonkiem oraz gniazdem nasiennym.
4. Każdą paprykę napełnić . Umieścić w dużym rondlu lub garnku (papryki poukładać tak żeby nie przewróciły).
5. Do garnka pomiędzy papryki wlać łyżkę oleju, przecier pomidorowy oraz pół szklanki wody. Wsypać szczyptę pieprzu, oregano, bazylię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli przecier pomidorowy nie był solony posolić.
6.Dusić pod przykryciem do miękkości (około 30 minut).
Komentarze