Faszerowane papryczki i pomidory

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Papryczki i pomidory, do wyboru :)

  • 20 min

Składniki:

  • 4 papryczki białe
    4 pomidory
    500 g mięsa wieprzowego od szynki
    1 cebula
    pół łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki imbiru
    pół łyżeczki bazylii
    1 jajko
    sól
    pieprz


    na sos
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    bazylia
    sól
    pieprz
    2 łyzki oleju
    100 ml śmietany
    2 łyżeczki mąki

Faszerowane papryczki i pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki i pomidory oczyścić, pomidory wydrążyć środki pozostawiając do sosu, papryczki oczyścić z ziaren wewnątrz. czapeczki z korzonkiem zostawić.
    Mięso zmielić razem z cebulą, dodać przyprawy i jajko, wymieszać dokładnie. Nadziać pomidory i papryczki, przykrywając pokryweczką odciętą wcześniej.
    Pomidory przeznaczone na sos pokroić dodać te wydrążone, czosnek posiekany i olej. Zagotować. Chwilę rozprażyć, przyprawić do smaku, dodać 1/4 szkl wody i ustawić w tym pomidory i papryczki. Przykryć pokrywką i dusić ok 40 min. Ostrożnie wyjąć pomidory i papryczki, sos zmiksować blenderem i zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką. Tak przygotowane papryczki podajemy z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Komentarze

Podobne przepisy