Faszerowane ogórki

0 (0 ocen)

Pyszna letnia przekąska,budzi zachwyt wśród gości i szybko znika

Składniki:


  • 2 długie grubsze ogórki
    pęczek rzodkiewek
    5 dag żółtego sera
    1/2 pęczka drobnego szczypiorku
    2 łyżki majonezu
    sól,pieprz

Faszerowane ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki wyszorować,obrać lub pozostawić ze skórką.Pokroić w słupki długości ok.10 cm,a następnie każdy z nich pośrodku ściąć ukośnie.Powstałe wieżyczki ostrożnie wydrążyć łyżeczką,pozostawiając dno i ścianki.
    Rzodkiewki oczyścić,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ser żółty również zetrzeć na małych oczkach.Szczypiorek opłukać starannie i drobno posiekać.
    W misce połączyć starte rzodkiewki,żółty ser i szczypiorek.Dodać majonez,doprawić do smaku solą i piperzem i starannie wymieszać.Taki farsz nałożyć do wydrążonych ogórków.Udekorować szczypiorkiem.
    Podawać po schłodzeniu.

Komentarze

Podobne przepisy