To inna odmiana naleśników podawanych jako samodzielne danie. Pikantne nadzienie sprawia, że nawet mężczyźni zajadają je ze smakiem. Danie jest bardzo sycące i trochę kaloryczne :P
Składniki:
ciasto na naleśniki:
2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody mineralnej gazowanej
mąka
sól i pieprz do smaku
20 dag pieczarek
kawałek sera żółtego
kilka plasterków szynki
Faszerowane naleśniki zapiekane w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Smażymy 6 naleśników wg podanych składników. Do pozostałego ciasta naleśnikowego dodajemy mąkę, tak aby ciasto było dość gęste i odstawiamy. Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy z cebulką na tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Na połowę naleśnika nakładamy szynkę, pieczarki i posypujemy startym serem, po czym składamy naleśniki w trójkąty.
3.Tak przygotowane naleśniki zanurzamy ponownie w pozostałym cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Komentarze