Faszerowane naleśniki zapiekane w cieście

4.5 (143 ocen)

To inna odmiana naleśników podawanych jako samodzielne danie. Pikantne nadzienie sprawia, że nawet mężczyźni zajadają je ze smakiem. Danie jest bardzo sycące i trochę kaloryczne :P

Składniki:

  • ciasto na naleśniki:
    2 jajka
    szklanka mleka
    szklanka wody mineralnej gazowanej
    mąka
    sól i pieprz do smaku

    20 dag pieczarek
    kawałek sera żółtego
    kilka plasterków szynki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Faszerowane naleśniki zapiekane w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażymy 6 naleśników wg podanych składników. Do pozostałego ciasta naleśnikowego dodajemy mąkę, tak aby ciasto było dość gęste i odstawiamy. Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy z cebulką na tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • image-08vsm7k 2. Na połowę naleśnika nakładamy szynkę, pieczarki i posypujemy startym serem, po czym składamy naleśniki w trójkąty.
  • image-25mavv5 3. Tak przygotowane naleśniki zanurzamy ponownie w pozostałym cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować