Faszerowane krążki cukiniowe

4.48 (151 ocen)

Sezon cukiniowy rozpoczęty:)

Składniki:

  • 2 duże cukinie
    0,5 kg mięsa mielonego
    250 g pieczarek
    3 duże cebule
    2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie i wystudzonej
    2 ząbki czosnku
    4 pomidory
    garść świeżych ziół ( oregano, bazylia, tymianek)
    sól, pieprz, curry, ostra papryka, czubrica czerwona
    1 gałka mozzarelli / serek pleśniowy / ser żółty starty
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Faszerowane krążki cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz mięso mielone i pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut. Dodać przyprawy do smaku.
  • 2. W dużej misie wymieszać kaszę jaglaną wraz z podsmażonym mięsem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekane świeże zioła. Dokładnie wymieszać.
  • Faszerowane krążki cukiniowe 3. Cukinię umyć, pokroić w krążki i usunąć gniazda nasienne. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego krążka nakładać masę mięsną. Na wierzch nałożyć pokrojony lub starty ser.
    Piec w temp 180 stopni ok 50 minut.
    Podawać na ciepło lub zimno z dowolnymi sosami ( mięsnym, warzywnym). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza jaglana Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować