FASZEROWANE KLOPSIKI

0 (0 ocen)

.Takie klopsikowe roladki mają ciekawy smak i pewnie zaspokoją niejednego łasucha.

Składniki:


  • 1/2 kg.mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 por,biała część
    1 jabłko
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    8 moreli suszonych
    1 łyżka żurawiny suszonej
    5 łyżek wody
    8 moreli suszonych
    1 łyżka żurawiny suszonej
    5 łyżek wody
    sól,pieprz,czosnek granulowany,majeranek do smaku,olej do smażenia,bułka tarta do panierowania.

Faszerowane klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • faszerowane klopsiki 1.

    Warzywa oczyścić,umyć.Por pokroić w pół talarki,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach,natomiast imbir i czosnek na drobnych oczkach.Połowę jabłka oraz morele pokroić w słupki a drugą połowę jabłka w plasterki.
  • faszerowane klopsiki 2.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć warzywa,morele oraz jabłko pokrojone w słupki i smażyć do czasu ich zeszklenia i odparowania wody ,przyprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem,przestudzić.
  • faszerowane klopsiki 3.
    Mięso przełożyć do miski,wlać wodę,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym do smaku i wyrobić gładką masę.
    Z masy formować małe placuszki,na każdy nałożyć porcję farszu i skleić formując roladki.Każdą roladę obtoczyć w bułce tartej.
  • faszerowane klopsiki 4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano z dwóch stron roladki.Pod koniec smażenia dodać plasterki jabłek.
  • faszerowane klopsiki 5.
    Roladki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
  • faszerowane klopsiki 6. Ułożyć na półmisku i ozdobić w/g uznania.

Porady

Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami z ulubionym dodatkiem w/g uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy