Faszerowane klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Warzywa oczyścić,umyć.Por pokroić w pół talarki,marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach,natomiast imbir i czosnek na drobnych oczkach.Połowę jabłka oraz morele pokroić w słupki a drugą połowę jabłka w plasterki.
2.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,włożyć warzywa,morele oraz jabłko pokrojone w słupki i smażyć do czasu ich zeszklenia i odparowania wody ,przyprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem,przestudzić.
3.
Mięso przełożyć do miski,wlać wodę,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym do smaku i wyrobić gładką masę.
Z masy formować małe placuszki,na każdy nałożyć porcję farszu i skleić formując roladki.Każdą roladę obtoczyć w bułce tartej.
4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano z dwóch stron roladki.Pod koniec smażenia dodać plasterki jabłek.
5.
Roladki osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
6.Ułożyć na półmisku i ozdobić w/g uznania.
Porady
Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami z ulubionym dodatkiem w/g uznania.
Komentarze