faszerowane kieszonki

0 (0 ocen)

  • 15 min

smakowity kurczak dla wszystkich lubiących chude mięsa z warzywami, ciekawa kompozycja i wyśmienity smak łączący delikatne warzywa z kurczakiem, idealna potrawa na każdą okazje

  • 15 min

Składniki:

  • *3 piersi z kurczaka
    *2 szklanki bulionu z rosolu
    *pół cukinii
    *dwie cebule:zwykła i czerwona
    *duża marchewka
    *pęczek koperku świeżego, lub torebka koperku suszonego
    *pół szklanki mąki krupczatki
    *3 łyżki śmietany 18%
    *1-2 kostki bulionowe grzybowe
    *olej
    *szczypta ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, magii, pieprz, sól, suszone warzywa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane kieszonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kieszonki z pieczarkami skropione magii 1. 1.Umyć dokładnie warzywa.Zetrzeć na dużych oczkach:pieczarki, marchewkę, cukinie. Posiekać drobno koperek. Cebulki pokroić w kostki.

    2.Pierś z kurczaka przekroić na dwie części, naciąc od środka, tworząc tzw.kieszonki

    3.Na rozgrzany olej na patelni wrzucić pieczarki i cebulkę zwykłą, dusic pod przykryciem, doprawić pieprzem i solą.

    4.Po usmażeniu pieczarek z cebulką bulion przelać do garnka, a farszem nafaszerować kurczaka. Następnie należy kieszonki z kurczaka obsmażyć na patelni z obu stron, skropić magii.

    5.Starte i posiekane warzywa dodać do garnka z bulionem, dolać dwie szklanki rosołu, lekko zagotować.

    6.dodać obsmażonego kurczaka, doprawić ostrą i słodką papryka, dodać dwie łyżeczki suszonych warzyw i kostki bulionowe grzybowe.dusić pod przykryciem na małym ogniu ok.30 minut

    7.odlać troche bulionu do szklanki, ostudzić, dodać mąkę i śmietane, dokładnie wymieszać, przelać spowrotem do garnka, gotować jeszcze chwilę.

    8.gotowe danie podawac z ryzem

Porady

Cukini nie należy obierać, zachowa w ten sposób więcej wartości odżywczych. Rozrobiony bulion z mąką i śmietanką przelać do garnka przez sitko, unikniemy w ten sposób niechcianych grudek, pamietajmy aby robić to w lekko ostudzonym bulionie, gdy bulion jest dalej zbyt rzadki można czynność powtórzyć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować