Faszerowane kabaczki i cukinie zapiekane w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 5511 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Cukinie, kabaczki i pomidory mają mało kalorii, więc w połączeniu m.in. z mięskiem, natką pietruszki, niewielką ilością ryżu i sera - tworzą potrawę raczej niskokaloryczną......smakują wysmienicie....

rozaroza
  • 20min

Składniki

mięso mielone np. z łopatki 40 dekagramów
cukinia młoda zielona 2 sztuki
kabaczek młody 2 sztuki
cebula duża 1 sztuka
natka zielonej pietruszki 1 pęczek
ryż w woreczkach 1 sztuka
Jajko 1 sztuka
chrzan tarty 1 łyżka
mielona gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku 5 szczypt
przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżka
słodka mielona papryka 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
ser żółty 10 dekagramów
pomidory duże 1 kilogram
oliwa 1 łyżka
oregano 2 łyżeczki
bazylia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Faszerowane kabaczki i cukinie zapiekane w sosie pomidorowym

  • 1. Gotujemy jeden woreczek ryżu, ostudzamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Kabaczki i cukinie myjemy. Osuszamy. Kabaczki obieramy ze skórki, cukinie nie. Przekrawamy kabaczki i cukinie na pól wzdłuż -wydrążamy nasiona łyżeczką.
  • 2. Mięso mielone odciskamy na sicie.
  • 3. Myjemy natkę zielonej pietruszki, osuszamy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Jedną połowkę cukini obieramy ze skórki i siekamy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z łyzką oliwy i dusimy na niej posiekaną cebulę razem z pokrojoną cukinią. Studzimy.
  • 4. Pomidory myjemy, sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na kawałki, przyprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem.
    Pomidory z przyprawami miksujemy.
  • 5. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy ryż, cebulę podduszoną z cukinią, posiekana natkę, jajko, chrzan tarty, mieloną paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, przecisniety czosnek i przyprawę do mięsa mielonego.
  • faszerujemy6. Dokładnie wyrabiamy farsz.
    Nadziewamy farszem kabaczki i cukinie.
  • do pieczenia7. W naczyniu żaroodpornym lub w formach do pieczenia wylewamy sos pomidorowy (mozemy dolać 1/3 szklanki wody), a na nim układamy faszerowane warzywa.
  • 8. Warzywa wkładamy do nagrzanego wczesniej w temperaturze 200 stopni piekarnika. Pieczemy odkryte 35 minut.
  • 9. Kroimy drobno ser żółty lub ścieramy na grubych oczkach na tarce.
  • 10. Po 35 minutach pieczenia warzyw, wyciagamy je z piekarnika i posypujemy pokrojonym lub startym żółtym serem. Pieczemy dalsze 5-10 minut - do rozpuszczenia sera.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodymięso mielonePomidorycukiniekabaczki

Komentarze

Podobne przepisy

image-0is4hbm

Dodane przez: Kasia_S

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

bardzo smaczny, sos pomidorowy...

zapiekanka z dyni

Dodane przez: kamila19851

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Wiem, że sezon na dynię już się...

cukinie faszerowane

Dodane przez: agarybak76

Cukinie faszerowane kurczakiem i ryżem z...

Tak zapiekana cukinia może być...

Kotlety mielone z ryżem i kapustą zapiekane w sosie pomidorowym

Dodane przez: AnetaJ

Kotlety mielone z ryżem i kapustą zapiekane...

Bardzo lubię kotlety mielone, szczególnie,...

Zapiekany kalafior w sosie pomidorowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Zapiekany kalafior w sosie pomidorowym

Delikatny smak kalafiora połączony...

Moje pulpeciki "Jeżyki" zapiekane w sosie pomidorowym

Dodane przez: maja

Moje pulpeciki "Jeżyki "zapiekane w sosie...

Moja rodzina lubi potrawy z mięsa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE