Faszerowane kabaczki i cukinie

0 (0 ocen)

Kupiłam ostatnio w jednym z marketów małe kabaczki. Były tak ładne, że nie mogłam się oprzeć. A ponieważ bardzo lubię faszerowane warzywa, kabaczki tez zostały napakowane farszem i upieczone.

Składniki:

  • 3 małe kabaczki
    1 cukinia
    farsz
    1 cebula
    250 g szpinaku
    120 g pieczarek
    125 g mozzarelli
    2 papryczki chipotle w sosie adobo
    2- 3 posiekane ząbki czosnku
    1 łyżka pasty pomidorowej
    1/3 szklanki suchej kaszy kuskus

Faszerowane kabaczki i cukinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Cukinie i kabaczki umyć, osuszyć , przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 190 st C, warzywa ułożyć na blaszce, polać lekko oliwą , posolić i popieprzyć, wstawić do piekarnika na 15 minut.
  • 2. 2. Przygotować farsz. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wrzucić na sitko. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , ewentualnie płatkami papryki.
  • image-1rmdafn 3. 3. Nałożyć farsz do podpieczonych kabaczków i cukinii, na wierzchu rozłożyć mozzarellę
    Polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, na 10 - 15 minut, aż warzywa będą gorące a ser się rozpuści. Smacznego!

Porady

Wydrążony środek kabaczków i cukinii ( bo piekłam też jedną cukinię ) można oczywiście posiekać, usmażyć i dodać do farszu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy