1 duży kabaczek
FARSZ :
600 g piersi z kurczaka
300 g dyni
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 saszetki ryżu jaśminowego ( po 100 g każda )
1 duża cebula
150 g żółtego sera
3 łyżki posiekanego koperku
kilka łyżek oleju
sól
pieprz
pieprz cayenne
czerwona czubryca
Faszerowane kabaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki farszu pokroić w kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju.
Najpierw wrzucić pokrojony filet z kurczaka, chwilę smażyć a potem dodać pozostałe składniki.
Smażyć na półmiękko, dodać przyprawy do smaku i jeszcze chwilkę smażyć.
Potem zostawić do przestygnięcia.
2.W garnku zagotować lekko osoloną wodę, włożyć woreczki z ryżem i ugotować a potem odcedzić z wody, wysypać z woreczków i wystudzić.
Następnie dodać do podsmażonych składników, dodać także starty żółty ser i wymieszać farsz.
W miarę potrzeby doprawić.
Kabaczka przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i wypełnić połówki kabaczka przygotowanym farszem.
Ułożyć je w blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Podawać na gorąco.
Komentarze