Faszerowane kabaczki

0 (0 ocen)

Coś dla wielbicieli faszerowanych warzyw

Składniki:

  • 1 duży kabaczek
    FARSZ :
    600 g piersi z kurczaka
    300 g dyni
    1 żółta papryka
    1 czerwona papryka
    2 saszetki ryżu jaśminowego ( po 100 g każda )
    1 duża cebula
    150 g żółtego sera
    3 łyżki posiekanego koperku
    kilka łyżek oleju
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    czerwona czubryca

Faszerowane kabaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki farszu pokroić w kostkę.
    W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju.
    Najpierw wrzucić pokrojony filet z kurczaka, chwilę smażyć a potem dodać pozostałe składniki.
    Smażyć na półmiękko, dodać przyprawy do smaku i jeszcze chwilkę smażyć.
    Potem zostawić do przestygnięcia.
  • 2. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, włożyć woreczki z ryżem i ugotować a potem odcedzić z wody, wysypać z woreczków i wystudzić.
    Następnie dodać do podsmażonych składników, dodać także starty żółty ser i wymieszać farsz.
    W miarę potrzeby doprawić.
    Kabaczka przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i wypełnić połówki kabaczka przygotowanym farszem.
    Ułożyć je w blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
    Podawać na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy