FASZEROWANE JAJKA W MAJONEZIE

0 (0 ocen)

  • 30 min

Często goszczą na moim stole, a juz na pewno na świeta wielkanocne.Farsz można zmieniac w/g uznania.Polecam sprobowac!

  • 30 min

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 150 g sera żółtego w kawałku
    - 2 kiełbasy śląskie
    - majonez
    - śmietana 12% ( lub jogurt naturalny )
    - musztarda
    - liście sałaty ( tyle liści ile połówek jajek )
    -sól, pieprz

Faszerowane jajka w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo , studzimy i obieramy.
  • 2. Ugotowane jajka kroimy wzdłuż i wyjmujemy żółtka.
  • 3. Do miski wkładamy: żółtka, żółty ser starty na tarce o dużuch oczkach, kiełbasę pokrojoną w kostkę.Dodajemy 2 łyżki majonezui 1 łyżkę musztardy i
    mieszamy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Przygotowaną masą nadziewamy połówki jajek i zawijamy je w liście sałaty.Układamy na półmisku.
  • 5. Sos do polania:
    3 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami musztardy i 1 łyżką śmietany ( lub jogurtu ).Wszystko mieszamy dokładnie i polewamy jajka.

Porady

Farsz do nadziewania połówek jajek można dowolnie modyfikować w/g uznania np. dodając pokrojone pieczarki marynowane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy