Faszerowane jajka na sałatce

5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Marta i Krzysztof Gachowscy z Oławy zaprosili nas na świąteczne śniadanie. Przygotowali je zeswoimi dziećmi: 8-letnią Olą i 6-letnim Maćkiem.

Składniki:

  • ● 10 jajek
    ● 1 cebula
    ● 40 dag pieczarek
    ● olej do smażenia
    Sałatka:
    ● 1 czerwona papryka
    ● 20 dag chudej szynki
    ● 1/2 pora
    ● 4 ogórki konserwowe
    ● 1 puszka kukurydzy
    ● majonez
    ● sos czosnkowy lub chrzanowy
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Faszerowane jajka na sałatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo,
    studzimy i obieramy.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy,
    kroimy w kostkę i podsmażamy
    z pokrojoną w drobną
    kostkę cebulą, dodajemy sól
    i pieprz do smaku.
  • 3. Jajka przekrawamy
    wzdłuż na pół. Wydrążamy
    żółtka, dodajemy do ostudzonych
    pieczarek. Rozcieramy
    na jednolitą masę. Białka
    nadziewamy farszem,
    ładnie go formując, by jajka
    były wypukłe.
  • 4. Umytą i osuszoną paprykę
    przekrawamy i usuwamy
    gniazdo nasienne, miąższ
    kroimy w kosteczkę. Pora
    oczyszczamy i drobniutko
    siekamy. Ogórki i szynkę kroimy
    w kosteczkę. Kukurydzę
    odcedzamy z zalewy.
  • 5. Wszystkie składniki mieszamy,
    dodajemy majonez
    wymieszany z sosem chrzanowym
    lub czosnkowym.
  • 6. Sałatkę wykładamy na
    półmisek, a na sałatce układamy
    faszerowane jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować