Faszerowane jajka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tą przystawkę przygotowałam na imieniny moich rodziców i podobno skradła im serce

  • 40 min

Składniki:

  • - jajka - 10 szt
    - pieczarki - 500 g
    - serek naturalny Bieluch - 1 opak
    - olej - 1 łyżeczka
    - sól, pieprz
    - koperek - opcjonalnie

Faszerowane jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0v65nli 1. Jajka gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Gdy wystygną delikatnie je obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy ostrożnie żółtka aby nie "popsuć" białka. Pieczarki myjemy, drobno kroimy i smażymy na łyżeczce oleju. Usmażone pieczarki odstawiamy do wystygnięcia.
  • image-1pw4vxj 2. Do miski wkładamy żółtka, pieczarki, serek i wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki blendujemy na jednolitą masę.
  • image-1j960is 3. Masę przekładamy do szprycy z "fantazyjną" końcówką i nakładamy masę do białek. Zamiast szprycy można użyć zwykłej łyżeczki do wypełnienia białek. Opcjonalnie przed podaniem jajka możemy posypać drobno posiekanym koperkiem. Smacznego:)

Porady

zamiast serka naturalnego można użyć majonezu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy